Boze burgers bijeenkomst

Uit de hand lopende bijeenkomsten met burgers zijn aan de orde van de dag door de opvang van vluchtelingen. Op televisie zien we de beelden van boze, soms schreeuwende en agressieve inwoners hun ongenoegen uiten over de komst van een opvangcentrum. Dat wekt de indruk dat iedereen in zo’n gemeente kwaad en tegen is, wat bij nadere beschouwing niet het geval blijkt te zijn. Dergelijke beeldvorming is vanuit democratisch oogpunt ongewenst.

De vraag is natuurlijk of dit soort situaties te voorkomen is. De onderliggende groepsprocessen zijn namelijk al vele decennia bekend. Er zijn zeker andere manieren om burgers de informatie te geven waar ze recht op hebben, waarbij de ongewenste effecten tot een minimum beperkt of zelfs vermeden worden.

Dit artikel gaat in op het fenomeen burgerbijeenkomsten over gevoelige onderwerpen.

Bron: Bert Pol. (2015). In de ban van de boze burger. Communicatievakblad C, 9, 26-28.

Tegen de communicatie

Wanneer je in de boekhandel op een prominente plaats een boek ziet liggen met de titel 'Tegen de communicatie', kijk je als communicatieprofessional minimaal verrast op. Welk betoog zou zich achter die provocerende titel ontvouwen?

Bij wie ligt het risico van fouten in de voorlichting?

Als communicatieprofessionals en inhoudsverantwoordelijken het oneens zijn over de verwoording, wat gebeurt er dan als dit leidt tot een juridisch geschil?