Dat de coronacrisis voor mensen ook mentaal het een en ander vergt, zal voor velen niet als een donderslag aan een heldere hemel komen. Zo schreef de Volkskrant op 30 april dat de lockdown leidt tot meer stress en een ongezondere levensstijl[1]. Niet geheel onverwachts natuurlijk: wereldwijd zorgt corona voor veel onzekerheid. Strenge maatregelen worden getroffen, onze levens zijn op de kop en we weten niet wat volgende week ons brengt. Meer maatregelen? Minder? Of blijft het gewoon hetzelfde? En ondertussen is onze dagelijkse gang van zaken van de kaart. Kortom: we leven in een rare, onzekere tijd en dat kan mentaal erg zwaar zijn. Reden voor Rijksoverheid om mensen te hulp te schieten. Deze week ging de nieuwe campagne live om mensen te ondersteunen mentaal weerbaar te blijven. Tabula Rasa ontwikkelde de campagnestrategie met Roorda Reclamebureau, waarna zij een creatieve vertaalslag maakten.
Geen ‘one-size fits all’
Hoe maak je mensen op afstand mentaal weerbaar? En hoe communiceer je dit vervolgens in een campagne? Dat zijn vragen die wij door onze expertise in gedrag en communicatie uitstekend konden onderzoeken en beantwoorden. Onze strategie richt zich op het vergroten van de eigen-effectiviteit van de mensen, dat wil zeggen: we zorgen ervoor dat mensen vertrouwen dat ze in staat zijn zelf iets te kunnen doen.
Om deze eigen-effectiviteit te vergroten spelen we in op datgene waar mensen nu mee in de knoop zitten. Zo weten we dat veel mensen sterke emoties ervaren als angst, eenzaamheid of stress. In dit soort emoties blijven hangen en deze opkroppen is niet goed voor je mentale gezondheid. Hierover praten is een uitstekende manier is om deze emoties te reguleren; letterlijk je hart luchten. Een handelingsperspectief wat we om die reden meegeven in de campagne is om er met iemand over te praten of, waar nodig, professionele hulp te zoeken. We werken daarvoor samen met MIND, waar mensen die steun nodig hebben in de coronatijd terecht kunnen.
Echter zijn we ons bewust dat erover praten niet een ‘one size fits all’-oplossing is. Daarom maken we in de campagne gebruik van diverse handelingsperspectieven, waarvan we uit onderzoek weten dat deze juist in tijden van Corona ontzettend relevant zijn. Zo weten we dat mensen gespannen worden van de vele berichtgeving over corona: ga daarom af en toe even offline. We weten dat mensen hun dagelijkse routine kwijt zijn: probeer daarom elke dag rond dezelfde tijd op te staan. Et cetera. Door handelingsperspectief te bieden voor die factoren waarvan we weten dat deze de mentale weerbaarheid sterk beïnvloeden, zorgen we dat mensen zich in staat voelen om zichzelf mentaal weerbaar te houden.
Ontvankelijk voor de boodschap
Maar hoe breng je die boodschap over? We weten namelijk wat mensen kan helpen bij mentaal weerbaarheid, maar hoe krijg je ze ontvankelijk voor de boodschap? Hier maken we gebruik van de kracht van emotie, gevoel van herkenning en het stellen van een vraag. Door emoties te benoemen die de mensen zelf ervaren, zullen mensen zich aangesproken voelen. Mensen zijn van nature meer oplettend voor dingen die op hen van toepassing zijn. Denk aan het cocktail party effect: Op een drukke verjaardag vang je het meestal wel op dat iemand aan de andere kant kamer je naam noemt. Als jij je al dagen gespannen voelt en dan de vraag ‘voel jij je gespannen?’ wordt gesteld, dan ben je meer geneigd om te luisteren wat hierop volgt. Door dit te koppelen aan een relevant handelingsperspectief, bieden we mensen het handvat om iets met dit gevoel te kunnen doen.
Op deze manier ondersteunen we met de campagne mensen om mentaal weerbaar te blijven in deze onzekere tijd. Zo houden we het samen vol.
[1] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/lockdown-leidt-tot-meer-stress-en-ongezondere-leefstijl~b4800e04/

