Al twintig jaar ontwikkelen we interventies voor gedragsverandering. Bijvoorbeeld voor het dragen van veiligheidskleding, energiezuinig gedrag, hygiëne, verkeersveiligheid, afvalscheiding, fileproblematiek, gezonde voeding, of het stimuleren van lichaamsbeweging.
Werkwijze
We passen recente inzichten uit wetenschappelijk onderzoek toe op uw situatie. Daarvoor kijken we eerst naar het doel dat u wilt bereiken en analyseren we de huidige situatie. Gaat het om gedrag waar mensen over nadenken of om automatisch gedrag? In het eerste geval zijn argumenten belangrijk, maar bij automatisch gedrag moeten we heel andere strategieën toepassen om het gedrag te beïnvloeden.
Het ontwikkelen van interventies voor een specifiek vraagstuk is innovatief maatwerk. We doen dit bij voorkeur iteratief: strategie – concept ontwikkelen en pre-testen – bijstellen en testen in de praktijk. Interventies kunnen immers niet zomaar gekopieerd worden: succes berust dan louter op geluk. Door iteratief te werk te gaan, weten we zeker dat de interventie werkt.
In de praktijk
Brandveilig gedrag stimuleren door middel van gedragskennis
In studentenhuizen is het vaak slecht gesteld met de brandveiligheid: met bierkratten geblokkeerde vluchtwegen en doorgeluste stekkerdozen zijn er eerder regel dan uitzondering. Brandweer Nederland wilde daar iets aan veranderen. In plaats van voorlichtingssessies over het brandveilig houden van je huis, zochten we naar manieren om het gedrag onbewust te veranderen. Op basis van onderzoek selecteerden we drie kansrijke interventies die we vertaalden naar een sticker die in de keuken werd opgeplakt. Bij de pilot bleek dat twee van de drie interventies effectief waren: de vluchtroutes waren vaker vrij van obstakels (van 73 naar 90%) en aanwezige installaties in de keuken leverden minder vaak gevaar op (van 48 naar 92%).
Agressiviteit verminderen door middel van simpele interventies
Agressieve klanten bij het afrekenen. In een Almeerse dierenkliniek zorgde het niet alleen voor vervelende situaties, maar ook voor stress bij medewerkers. Een kolfje naar de hand van Tabula Rasa. Zo verhoogden we het zelfbewustzijn van klanten door middel van spiegels en probeerden we scepsis over de prijs te verminderen door medewerkers de prijs niet meer zelf te laten noemen, maar in plaats daarvan alleen de factuur te laten overhandigen. Deze en andere interventies hebben ertoe geleid dat er nauwelijks meer incidenten zijn. En als per abuis dan toch het oude protocol gevolgd wordt? Dan leidt dat nog steeds tot problemen.
17% minder fietsers door rood
In opdracht van de Stadsregio en Gemeente Amsterdam hebben we communicatieve interventies ontwikkeld en getest die fietsers stimuleren te wachten voor een rood verkeerslicht. In dit onderzoek bleek het gebruik van evidence based interventies zeer effectief om (onbewust) het gedrag van de fietser te beïnvloeden.
Tijdens het observatieonderzoek bleek dat, na het plaatsen van borden met deze interventies (zie foto rechts), het percentage fietsers dat door rood reed met gemiddeld 17% daalde!
.