U heeft er vast eens over gehoord: nudging. Het Engelse woord voor ‘duwtje’ is in korte tijd een zeer populaire term geworden. Het is een verzamelterm van verschillende psychologische beïnvloedingstechnieken die in de praktijk zeer bruikbaar zijn om gedrag te veranderen. Dat komt omdat ze succesvol inspelen op ons onbewuste gedrag: 95% van ons gedrag komt namelijk onbewust tot stand. Oftewel: zonder dat we daarbij nadenken. En als u weet hoe dat automatische gedrag in elkaar zit, kunt u daar op effectieve wijze gebruik van maken.
Wat is nudging precies?
Nudging is een populaire verzamelterm van psychologische technieken die ingezet kunnen worden om gedrag op onbewuste wijze te veranderen. Veel van de sociaalpsychologische technieken die onder nudging vallen bestaan al veel langer, maar hebben recentelijk veel aandacht gekregen.
Het eerste Nederlandse voorbeeld van een nudge komt van luchthaven Schiphol, waar men mannelijke toiletbezoekers succesvol leerde richten. Een kleine verandering in de omgeving – een vlieg in een urinoir – zorgde daar voor een toename in het gewenste gedrag: niet naast maar in het urinoir plassen.
Het is de nudge in optima forma. Niemand vertelde de mannen dat ze goed moesten richten en er hingen ook geen bordjes die hen daarop attendeerden. Bovendien had het voor henzelf geen enkel voordeel om het uiteindelijke gedrag te vertonen: ze werden er niet voor beloond.
Kortom: het was louter de omgeving die voor de gedragsverandering zorgde.
Een voorbeeld van een nudge: de standaardoptie
Inmiddels zijn er legio voorbeelden van succesvolle nudges. Van lijnen op de grond tot het toevoegen van lokaasproducten om het product dat je wil verkopen aantrekkelijker te maken.
Laten we er ééntje uitpikken: het default-effect. Vrij vertaald: de kracht van de standaard. Uit wetenschappelijk en praktijkonderzoek blijkt dat de standaarden die je zet van doorslaggevend belang zijn voor het gedrag dat volgt.
Toen de Dienst Uitvoering Onderwijs (afgekort: DUO) de standaard ingevulde optie bij het aanvragen van studiefinanciering veranderde van ‘basisbeurs’ naar ‘niet lenen’, daalde het aantal leningen drastisch.
De crux? Studenten gingen er voortaan vanuit dat ‘niet lenen’ de standaard was (oftewel: het geadviseerde of ‘normale’ gedrag) en kozen daarom vaker voor die optie. Men hoefde studenten dus niet met informatie te overtuigen om een bepaalde keuze te maken: een verandering in de keuzeomgeving volstond.
Wat doen wij met nudging?
Door onze jarenlange praktijkervaring weten we hoe we gedragsinzichten in de praktijk kunnen toepassen. Met succesvolle nudges zorgden we er al voor dat minder mensen door rood fietsen, studenten brandveiliger gedrag vertonen, en mensen hun afval weggooien op de daarvoor bestemde plekken.
Gebruikmaken van gedragsinzichten? Of geïnteresseerd in een workshop nudging?
Ook geïnteresseerd in de toepassing van gedragskennis voor uw organisatiedoel? Of geïnteresseerd in een workshop nudging voor uw organisatie? Wij helpen u graag verder.
Bel of mail naar Bert Pol (070 360 0949) voor meer informatie: bert.pol@tabularasa.nl