Old habits die hard: kankerverwekkende stoffen op het werk

Jaarlijks overlijden in de EU ruim 100.000 mensen doordat ze op het werk aan kankerverwekkende stoffen zijn blootgesteld. Van alle werkgerelateerde overlijdensgevallen komt zelfs meer dan 50% voor rekening van carcinogenen. Dan gaat het niet alleen om asbest; er zijn veel meer stoffen die bij blootstelling kanker kunnen veroorzaken. Er is dus alle reden om daar iets aan te doen.

Op 23 tot 25 mei stond het onderwerp centraal op een EU-conferentie over het terugdringen van werkgerelateerde kanker.

Bijgaande tekst (verschenen in vakblad C) is een bewerking van de lezing Old habits die hard: about changing routines. Daarin draait het om de vraag hoe bevorderd kan worden dat werknemers beschermende kleding ook werkelijk dragen en vooral blijven dragen.

Bron: Bert Pol. (2016). Nudges in de strijd tegen kanker. Communicatievakblad C, 5, 26-28

Tegen de communicatie

Wanneer je in de boekhandel op een prominente plaats een boek ziet liggen met de titel 'Tegen de communicatie', kijk je als communicatieprofessional minimaal verrast op. Welk betoog zou zich achter die provocerende titel ontvouwen?

Bij wie ligt het risico van fouten in de voorlichting?

Als communicatieprofessionals en inhoudsverantwoordelijken het oneens zijn over de verwoording, wat gebeurt er dan als dit leidt tot een juridisch geschil?