ONderwegbenikOFFline: social mediagebruik in het verkeer verminderen

Dat sociale media gebruiken tijdens het autorijden gevaarlijk is, weet bijna iedereen. En de meeste mensen vinden ook dat ze eigenlijk hun berichten niet zouden moeten checken. Maar velen reageren toch – bijna automatisch – op het geluid van een binnenkomend bericht als ze achter het stuur zitten. Om dit gedrag te veranderen vroeg het ministerie van IenM aan Tabula Rasa/Roorda om een overheidscampagne te ontwikkelen. Met als uiteindelijke doel: minder mensen gebruiken social media tijdens het rijden.
.

Aanpak: voorkomen van de trigger

Uit literatuuronderzoek en participatief onderzoek met de doelgroep blijkt dat bijna iedereen social mediagebruik in het verkeer afkeurt en de gevaren kent. Hier is geen winst op te behalen. Het is een sterk ingesleten automatisme: je hoort het WhatsApp-geluidje en je kijkt op je telefoon. Dat doe je buiten de auto, en de trigger werkt even sterk in de vertrouwde omgeving van de auto. Het meest kansrijk is dan ook: de trigger voorkomen. Dit kan in de toekomst wellicht met een technische oplossing, maar voor deze campagne stimuleren we dat mensen zelf de trigger voorkomen. Met het handelingsperspectief dat automobilisten het meest zien zitten: telefoon op stil.

Focus op het gewenste gedrag

De campagne focust op dit gewenste gedrag. We laten niet zien hoe mensen social media in de auto gebruiken of wat de consequenties hiervan zijn, omdat dit onbewust juist het ongewenste gedrag kan stimuleren. Daarnaast laten we zien dat het sociaal wordt geaccepteerd om in de auto even niet bereikbaar te zijn via social media. Deze sociale norm leeft al bij een meerderheid van de automobilisten. Door dit explicieter te maken, wordt het voor een veel grotere groep geaccepteerd dat wie achter het stuur zit berichten niet meteen leest.

Meer weten over deze campagne?

Neem contact op met
Christine Swankhuisen:

: +31 653 231 764

: Christine Swankhuisen