Mij nie appen!
In het verkeer zit je niet op je telefoon! Toch? Met Mij nie appen! word je als verkeersdeelnemer aangemoedigd om voor vertrek aan anderen te laten weten dat je gaat rijden. Zo weten anderen dat je even niet bereikbaar bent én dat ze jou niet moeten afleiden met hun bericht. Zo kan jij veilig MONO rijden.
In 2018 is de eerste MONO-campagne gelanceerd waarin verkeersdeelnemers worden aangespoord om tijdens het rijden en fietsen maar op één ding te letten: de weg. Hoewel MONO ondertussen grote bekendheid heeft, is de campagne toe aan vernieuwing. Het aantal verkeersongelukken stijgt namelijk nog steeds en veel mensen lezen in het verkeer weleens binnenkomende berichten – berichten waarvan zij achteraf aangeven dat die de boete of het grotere risico op een ongeluk niet waard zijn.
Appen werkt verslavend
Toch kunnen we de verleiding niet altijd weerstaan om berichten te lezen en soms zelfs te beantwoorden tijdens het rijden. Dit komt omdat telefoongebruik sterk gewoontegedrag is geworden waarbij binnenkomende meldingen dienen als kleine (sociale) beloningen. Door die constante kans op binnenkomende berichten, blijven we onze telefoon maar checken. In het verkeer kan dit ontzettend afleiden, wat zorgt voor gevaarlijke situaties.
Daarom is het belangrijk om jezelf tegen dit gewoontegedrag te beschermen door er voor vertrek voor te zorgen dat je tijdens het rijden niet wordt afgeleid. Dit kan op verschillende manieren: je kan je telefoon op ‘stil’ of ‘niet storen zetten’, je telefoon in je tas op de achterbank (of in je fietstas) leggen én je kan anderen laten weten dat je gaat rijden of fietsen en je daardoor even niet bereikbaar bent: Mij nie appen!
Even niet bereikbaar: Mij nie appen!
Opnieuw leggen we het handelingsperspectief bij de verkeersdeelnemer (laat anderen voor vertrek weten dat je de weg op gaat) om de sociale norm (in het verkeer zit je niet op je telefoon) te verspreiden. Het mooie is dat niemand maar tot een van de twee groepen behoort: het ene moment ben je zelf verkeersdeelnemer, terwijl je het andere moment een potentiële verzender van een bericht bent. Zo laten we mensen ook nadenken over hun eigen rijgedrag.
Dit betekent natuurlijk niet dat iedere keer dat je onderweg bent al je contacten op de hoogte moet stellen. Meestal hebben we namelijk contact met dezelfde personen: onze partner, gezinsleden of huisgenoten bijvoorbeeld. Bijzonder gevaarlijk blijken berichten over de boodschappen van vanavond. Maar liefst 41% van de mensen reageert weleens op een bericht van een partner of gezinslid die in de supermarkt staat.
In de nieuwe MONO-campagne Mij nie appen! laten we daarom herkenbare, realistische situaties zien waarin we de ander wél kunnen laten weten dat we even niet bereikbaar zijn. Zo ga je met een gerust hart de weg op.
Doel
Het hoofddoel van de MONO-campagne is dat verkeersdeelnemers zich beschermen tegen binnenkomende berichten, zodat ze niet afgeleid worden tijdens het rijden en fietsen.
Aanleiding
Het bedienen van je smartphone tijdens het rijden leidt af en vergroot de kans op ongevallen. Het aantal verkeersongelukken neemt nog steeds toe. Daarom is de in 2018 gelanceerde campagne van MONO toe aan een vernieuwing.
Aanpak
- Literatuuronderzoek
- WhatsApp-scan
Een aantal dagen hebben we iedereen die ons een bericht stuurde gevraagd of ze wisten wat we aan het doen waren terwijl ze ons appten. We vroegen ook wie volgens hen verantwoordelijk is voor appen in het verkeer.
- Dagboekonderzoek Motivaction
Motivaction onderzocht wat drempels en drijfveren zijn voor het niet versturen van berichten aan verkeersdeelnemers.
- Concepttest
Om er zeker van te zijn dat iedereen de boodschap van de campagne begreep, is er na de conceptontwikkeling een concepttest uitgevoerd.

