Stillere nachten in Leuven door nudging

Stad Leuven

In steden met een bruisend nachtleven, is geluidsoverlast een hardnekkig probleem. Ook in de Naamsestraat in Leuven. Met nudges maakten we de nachten voor deze bewoners iets stiller.

Nachtlawaai wordt – meestal – niet bewust gemaakt

De meeste studenten zullen bewoners ’s nachts niet met opzet wakker houden. Daarbij geeft de Naamsestraat een onbewoonde indruk: veel universiteitsgebouwen, geen voortuinen, kale gevels en donkere ramen. Een keer hard naar je vrienden roepen lijkt daardoor weinig kwaad te kunnen. En met alcohol in het spel, kun je ook nog onterecht denken dat je zacht praat. 

Stiltezone doorbreekt onbewust gedrag

Door studenten te nudgen met een zogenaamde ‘nachtelijke stiltezone’, maakten we direct duidelijk wat er van hen verwacht werd – zonder met een vingertje wijzen. De grens tussen het uitgaansgebied en slaapgebied (woonwijk) werd zichtbaar gemaakt aan de hand van een opvallende projectie op straat. Hierin maakten we ook duidelijk dat de straat wel degelijk bewoond was, door te vragen of voorbijgangers rekening konden houden met de bewoners. Dit gaven we extra kracht door de nudge persoonlijk te maken met (fictieve) namen van mensen die daar op dat moment slapen. We spelen in op emotie door ook namen van kleine kinderen en ouderen voorbij te laten komen, zoals Emma (3) en Ferkan (84).

Een extra nudge ter herinnering

Naast de geprojecteerde grens, testten we nog een tweede nudge. Verspreid door de Naamsestraat plakten we 10 stickers met het icoon uit de projectie en een sympathieke boodschap ('denk aan de bewoners'). Daarmee herinnerden we Leuvenaren aan het gewenste gedrag. Met andere woorden: hier bevind je je nog steeds in de stiltezone.

Helaas was deze test minder succesvol. Het nachtlawaai nam het meest af in de buurt van de projectie, maar in mindere mate op het eind van het testgebied. Herinneren lijkt dus belangrijk om de effecten vast te houden, maar mogelijk vielen de stickers te weinig op in het donker.

Effect stiltezone nauwkeurig gemeten: 32-34% minder nachtlawaai

Slimme geluidsmeters van Consortium Inetum Realdolmen & Munisense in de Naamsestraat konden met een algoritme meten hoe vaak er werd geroepen en gezongen. Gedurende de tweede testperiode van 7 weken daalde dit nachtlawaai tussen de 32% en 34% in de buurt van de nudge ten opzichte van de controleperiode.