Het gaat best goed met de seksuele gezondheid van onze Nederlandse jongeren, maar het kan beter. Zeker als het gaat om seksueel grensoverscheidend gedrag. Nog te veel jongeren krijgen te maken met situaties waar iemand hun grens over gaat. Ook voelen niet iedereen zich vrij om eigen keuzes te maken met betrekking tot relaties en intimiteit. Met de campagne Zin? Lekker? Fijn? willen we jongeren helpen om dit te voorkomen.
Zin? Lekker? Fijn? gaat over het aangeven van je wensen en grenzen in een intieme situatie. In de campagne introduceren we een mantra en geven we jongeren aan hoe je daarmee bespreekbaar kan maken wat je wel en niet wil. Deze communicatieve vaardigheden zijn van belang voor een gelijkwaardige (seksuele) relatie, en het bewaken van grenzen. Door voor, tijdens en na een intieme situaties het matra af te gaan (Heb ik zin? Vind ik het lekker? Vond ik het fijn?) zetten we jongeren namelijk automatisch aan tot het nadenken over een antwoord. Daarbij kunnen ze het mantra direct inzetten om bij intieme momenten bij zichzelf en hun partner na te gaan of alles nog oké is.
Een mantra voor een nieuwe norm
Momenteel zien jongeren nog niet altijd de voordelen in van communicatie, of beschikken niet over de juiste vaardigheden. Het mantra is daarom belangrijk. Zo geven we jongeren die in de bloei staan van hun seksuele ontwikkeling niet alleen handvatten, maar creëren we ook direct een norm:
‘Je bent vrij om je eigen keuzes te maken. Praat met je partner over wat jullie wel en niet willen’
De effectmeting laat zien dat de nieuwe norm is gaan leven onder de doelgroep. Zo geven significant meer jongeren na de campagne aan dat het normaal is om te praten over wat je wel en niet wil.
Aanleiding
Nog te veel jongeren hebben negatieve ervaringen met seks. Om ervoor te zorgen dat zij zich vrijer voelen in het maken van seksuele keuzes, en zo grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, is een nieuwe norm nodig.
Doel
Het hoofddoel van de campagne is dat er een normverandering ontstaat waarbij jongeren het normaal vinden om wensen en grenzen bespreekbaar te maken.
Aanpak
- Literatuuronderzoek
- Expert brainstorms
Om tot het concept en de uitwerking te komen, werkten we nauw samen met experts (SOA Aids NL, Rutgers & Sense) en de doelgroep. Dankzij hen kwamen we onder andere tot de conclusie dat we iedere indicatie van victim blaming moesten voorkomen.
- Kwalitatief onderzoek
Via co-creatie met de doelgroep brachten we creatieve elementen zoals de vorm en tone-of-voice samen, zodat deze de doelgroep optimaal zou aanspreken.
- Pre-test
Om er zeker van te zijn dat iedereen de boodschap van de campagne en het mantra begreep, is er na de conceptuitwerking een concepttest uitgevoerd.
Relatie (Zin)
Zoenen (Lekker)
Ruig (Fijn)

