MONO: zonder afleiding op weg

Mij nie appen

Ministerie van IenW

Het bedienen van je smartphone tijdens het rijden leidt af en vergroot de kans op ongevallen. Het aantal verkeersongelukken neemt nog steeds toe. Daarom lanceerden we een nieuwe MONO-campagne.

Appen werkt verslavend

We kunnen de verleiding niet altijd weerstaan om berichten te lezen en soms zelfs te beantwoorden tijdens het rijden. Dit komt omdat telefoongebruik sterk gewoontegedrag is geworden waarbij binnenkomende meldingen dienen als kleine (sociale) beloningen. Door die constante kans op binnenkomende berichten, blijven we onze telefoon maar checken. In het verkeer kan dit ontzettend afleiden. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties.

Daarom is het belangrijk om jezelf tegen dit gewoontegedrag te beschermen door er voor vertrek voor te zorgen dat je tijdens het rijden niet wordt afgeleid. Iedereen heeft zijn eigen manier dit te doen. Sommigen leggen hun telefoon in hun tas of op de achterbank, anderen zetten hun telefoon op niet-storen. Het belangrijkste is dat je er zelf voor vertrek voor zorgt dat je onderweg niet gestoord wordt: Mij nie appen!

Even niet bereikbaar: Mij nie appen!

We vragen de verkeersdeelnemer in actie te komen (zet je telefoon op niet-storen) om de sociale norm (in het verkeer zit je niet op je telefoon) te verspreiden.

We spelen in op de bekende uitspraak ‘mij nie bellen’ die betekent: mij hier even niet mee lastigvallen. ‘Mij nie appen’ betekent dus: mij niet storen. We maken het hiermee normaal om even niet bereikbaar te zijn. En het is ook nog heel makkelijk om dit te bereiken. Je hoeft alleen je telefoon op niet-storen te zetten.

In de nieuwe MONO-campagne Mij nie appen! laten we herkenbare, realistische situaties zien waarin je beter even niet gestoord kan worden. Zo ga je met een gerust hart de weg op.