Reyerdijk zegt ja tegen aardgasvrij
Workshop maakt elektrisch koken minder eng
Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam is, net als veel andere gemeenten in Nederland, volop bezig met de energietransitie. De ambitie is om voor 2050 bestaande bouw geheel aardgasvrij te maken. Heindijk en omgeving (Reyerdijk) is aangewezen om als een van de eerste wijken van het gas af te gaan.
Met een goed, begrijpelijk en compleet verhaal de wijk in
Om te voorkomen dat bewoners op basis van onvolledige of zelfs onjuiste informatie een verkeerde conclusies trokken over de transitie, was kernonderdeel van ons advies het persoonlijk overbrengen van het volledige verhaal. Dat gebeurde via persoonlijke communicatie. Hiervoor trainden we voorlichters die vervolgens op huisbezoek gingen.
Daarnaast werd het verhaal over de transitie naar stadswarmte verspreid tijdens inloopbijeenkomsten en bestaande overleggen, zoals VvE- vergaderingen.
Kookworkshop en het gas(t)vrije kookboek
De overstap naar stadswarmte zorgde voor veel weerstand. Een daarvan lag bij de overstap van gas naar elektrisch koken. De kennis hierover was beperkt en daarnaast bleek de overstap zelfs stress en emotie op te roepen. Bewoners waren bang het fijne ‘pangevoel’ kwijt te raken of het überhaupt niet te kunnen.
Daarom hebben we bewoners laten ervaren dat elektrisch koken óók heel fijn en veilig is, door ze uit te nodigen voor een kookworkshop. Doordat mensen zelf ervaren dat elektrisch koken helemaal niet zo moeilijk is, vergroten we hun zelfvertrouwen. Dat zorgt tegelijkertijd ook voor minder weerstand tegenover elektrisch koken.
Daarnaast kregen alle deelnemers het gas(t)vrije kookboek wat gemeente Rotterdam speciaal liet maken voor de wijk, samen met Frank Kreuk en Anuska Klaverdijk.
Persoonlijke aanpak een succes
Het resultaat was dat 70% van de bewoners instemde met de overstap naar stadswarmte. Helaas zijn er nog praktische kinken in de kabel waardoor Reyerdijk nog niet van het gas af is.