Een mantra om je eigen grenzen te bewaken

Zin? Lekker? Fijn?

Ministerie van VWS

Nog te veel jongeren krijgen te maken met situaties waar iemand hun grens over gaat. Ook voelt niet iedereen zich vrij om eigen keuzes te maken met betrekking tot relaties en intimiteit. Met de campagne Zin? Lekker? Fijn? willen we jongeren helpen dit te voorkomen.

Een mantra voor een nieuwe norm

Zin? Lekker? Fijn? gaat over het aangeven van je wensen en grenzen in een intieme situatie. In de campagne introduceren we een mantra en geven we jongeren aan hoe je daarmee bespreekbaar kan maken wat je wel en niet wil. Deze communicatieve vaardigheden zijn van belang voor een gelijkwaardige (seksuele) relatie, en het bewaken van grenzen. Door voor, tijdens en na een intieme situaties het matra af te gaan (Heb ik zin? Vind ik het lekker? Vond ik het fijn?) zetten we jongeren namelijk automatisch aan tot het nadenken over een antwoord. Daarbij kunnen ze het mantra direct inzetten om bij intieme momenten bij zichzelf en hun partner na te gaan of alles nog oké is.

Meer jongeren vinden het normaal om te praten over hun grenzen

Momenteel zien jongeren nog niet altijd de voordelen in van communicatie, of beschikken niet over de juiste vaardigheden. Het mantra is daarom belangrijk. Zo geven we jongeren die in de bloei staan van hun seksuele ontwikkeling niet alleen handvatten, maar creëren we ook direct een norm.

Je bent vrij om je eigen keuzes te maken. Praat met je partner over wat jullie wel en niet willen

De effectmeting laat zien dat de nieuwe norm is gaan leven onder de doelgroep. Zo geven significant meer jongeren na de campagne aan dat het normaal is om te praten over wat je wel en niet wil.