Geldzorgen? Samen komen we er uit

Gemeente Nijmegen & Tabula Rasa introduceren nieuwe campagne voor schuldhulpverlening.

In opdracht van gemeente Nijmegen ontwikkelde Tabula Rasa een campagnestrategie, met als doel om inwoners met schulden te stimuleren sneller de stap naar schuldhulpverlening te zetten. Ondanks eerdere inspanningen van de Gemeente Nijmegen, worden mensen met schulden niet altijd gevonden en trekken ze vaak pas (te) laat aan de bel. De campagne ‘Geldzorgen? Samen komen we er uit’, die in oktober van start ging, draagt bij aan het zetten van deze stap.

‘Geldzorgen? Samen komen we er uit’ communiceert een duidelijke en eenduidige boodschap, waarin een laagdrempelig en vrijblijvend handelingsperspectief wordt geboden. Mensen met schulden hebben immers al genoeg aan hun hoofd. Door daarnaast aanwezig te zijn op relevante plekken en momenten, hoeven mensen met schulden niet zelf op zoek te gaan naar hulp, maar brengen wij deze bij hen onder de aandacht.

Daarbij doorbreekt de campagne de huidige norm, dat schulden iets zijn waar jij je voor moet schamen. Dat gebeurt door de schuldenaar in te laten zien dat zij niet de enige zijn; het is niet beschamend om schulden te hebben en het is wél oké om hierover te praten​ en hulp te zoeken.

De strategie is gebaseerd op literatuuronderzoek en veldonderzoek. Het veldonderzoek bestond uit gesprekken met inwoners van Nijmegen die schulden hebben en waarvan sommigen de stap naar schuldhulpverlening al hebben gezet. Aan de hand van een customer journey brachten we het ontstaan en omgaan met schulden in kaart. Dat begon bij het moment vlak voor de schulden ontstonden tot aan waar de persoon nu staat. Door deze reis in kaart te brengen, kregen we inzicht in knelpunten en wat inwoners had kunnen helpen om de stap naar schuldhulpverlening te zetten. Zo bleek de sociale omgeving ook een belangrijke rol te spelen in de stap naar schuldhulpverlening. Om die reden hebben we voor mensen in de omgeving handvatten gecreëerd voor het herkennen van deze problematiek en hoe zij iemand kunnen stimuleren om de stap naar hulp te zetten.

Lees ook