Het is van doorslaggevend belang dat uw uiting, beleid, dienst of product goed aansluit op de doelgroep. Maar hoe zorg je daarvoor? Met cocreatiesessies, een customer journey, of een andere vorm van onderzoek zorgen we er voor dat u de doelgroep gemakkelijk kunt betrekken bij de ontwikkeling van uw aanpak. En de inzichten verkrijgt die u wenst. Onze kracht ligt zowel in de uitvoering van het onderzoek als in de advisering die daarop volgt: wij zorgen ervoor dat het onderzoek strategische uitgangspunten biedt waar u iets mee kunt.
Wat voor onderzoek hebt u echt nodig om valide inzicht in de beweegredenen van uw doelgroep te krijgen? Er zijn heel veel onderzoeksmethoden en –technieken, maar ze hebben alle hun specifieke mogelijkheden èn beperkingen.
Als u geïnteresseerd bent in gedragsmotivaties is een enquête meestal geen goed instrument en de nog altijd populaire focusgroepen geven vaak een sterk vertekend beeld van wat de leden van een doelgroep willen, vinden of zullen gaan doen.
Cocreatiesessies en participatief onderzoek zijn heel geschikt om inzicht te krijgen in gewoonten en gebruiken van mensen. En om er achter te komen waar mensen tegen op lopen als ze een oplossing voor hun probleem zoeken.
Zo is er een veelheid aan onderzoeksmethoden. Als u niet de meest adequate kiest, loopt u een gerede kans dat u een antwoord krijgt dat niet bij uw vraag past. Dat kan leiden tot verkeerd beleid.
Wij kunnen u adviseren welk onderzoek het best bij uw specifieke vraag past.
Onze specialisaties: van participatief onderzoek tot diepte-interviews
We zijn gespecialiseerd in de volgende onderzoeksmethoden:
- Participatief onderzoek (co-creatie)
- Gedragsanalyse
- Kwalitatieve diepte-interviews
- Customer journey-onderzoek
- Concepttests
- Service design
- Kwantitatief vragenlijstonderzoek
- Observatieonderzoek
In de praktijk
Hygiëne verbeteren door co-creatie met asielzoekers in Heumensoord
In oktober 2015 woonden er in noodopvang Heumensoord circa 3000 vluchtelingen. De bewoners leefden dicht op elkaar, waardoor ziektes zich snel konden verspreiden. De leiding had daarom de wens om de hand- en hoesthygiëne door middel van communicatieve interventies te verbeteren. Uit onze pre-test bij de doelgroep bleken de hiervoor ontwikkelde materialen echter niet duidelijk: uitingen die bedoeld waren om mensen aan te zetten hun handen te wassen, werden totaal verkeerd geïnterpreteerd. We betrokken de bewoners vervolgens bij het ontwikkelen van verbeterde uitingen, zodat communicatie begrepen werd en zo goed mogelijk aan zou sluiten bij hun wensen en behoeften.
Lees hier wat de NOS schreef over dit project.
Jongeren weerhouden van roken en drinken: kan het benoemen van de schadelijke gevolgen helpen?
Voor het ministerie van VWS gingen we op zoek naar het antwoord op de vraag of schadelijke gevolgen een plek moeten hebben in de NIX18-campagne. We ontdekten dat jongeren informatie over risico’s anders verwerken dan volwassenen. Ze zijn gevoeliger voor de korte termijn beloningen van roken en drinken, en de sociale omgeving speelt een grote rol bij het beginnen met roken en drinken. Ook ouders spelen hierin een belangrijke rol. Toch vinden juist zij het vaak lastig om hun kinderen regels op te leggen, zeker als ze zelf roken en drinken. Om de NIX18-campagne te versterken met informatie over schadelijke effecten, hebben we daarom geadviseerd deze te gebruiken om ouders argumenten en vertrouwen te geven om afspraken te maken over niet-roken en niet-drinken onder de 18.
Meer weten over participatief onderzoek?
In participatief onderzoek fungeren leden van de doelgroep als co-onderzoeker. Dat heeft belangrijke voordelen. Welke dat zijn? Dat vertelt Bert Pol in dit artikel.
Meer diensten:

