Een veelgehoorde vraag tijdens gesprekken met oud- of toekomstige opdrachtgevers: Waar zijn jullie op dit moment mee bezig? We vertellen het altijd graag, maar u kunt het nu ook op uw gemak nalezen. Op deze pagina geven we een aantal voorbeelden van projecten waar we mee bezig zijn (geweest), welke vragen daarbij centraal staan en welke onderzoeksmethoden we daarvoor gebruiken.
Vragen over een of meerdere van onderstaande projecten? Neem dan contact op met Bert Pol of stuur een mail naar info@tabularasa.nl.
Gemeente Rotterdam | Energietransitie Aardgasvrij
De gemeente Rotterdam wil in 2050 volledig aardgasvrij zijn. Hiertoe doen ze allereerst een pilot in één van de Rotterdamse wijken, waarin de transitie naar aardgasvrij al in 2019 moet gaan starten. Tabula Rasa is gevraagd het participatieproces met de bewoners te begeleiden, met als doel een meerderheid van de bewoners te laten kiezen voor de overstap op duurzamere opties voor koken en huisverwarming. Om dit proces in goede banen te leiden, verrichten we omgevings- en gedragsanalyses, voeren we gesprekken met stakeholders, doen we literatuuronderzoek en begeleiden we co-creaties met de doelgroep. De resultaten monden uit in een communicatiestrategie én een concreet uitvoeringsplan.
RIVM | Vaccinatiebereidheid
Steeds meer ouders twijfelen over het al dan niet laten inenten van hun kinderen. Dit geldt niet alleen voor ouders bij wie geloofsovertuiging een grote rol speelt; ook een groeiende groep hoogopgeleide ouders plaatst vraagtekens bij het vaccinatiebeleid van het RIVM. Verscheidene onderzoeken hebben nog geen bevredigende resultaten opgeleverd over de achterliggende motivaties van deze ouders. Daarom heeft Tabula Rasa in opdracht van het RIVM belevingsonderzoek gedaan. Met dit type onderzoek, ook wel aangeduid als Phenomenological Interpretative Analysis, komen dieperliggende motivaties en interpretaties van een fenomeen aan het licht: in dit geval vaccinaties. Wat voor betekenis verlenen deze mensen daaraan? En hoe beleven zij dit thema? In dit rapport leest u alle conclusies en aanbevelingen.
Gemeente Den Haag | Haagse Mobiliteitsagenda
De gemeente Den Haag heeft voor 2040 voor het thema mobiliteit een vijftal speerpunten opgesteld. Over deze speerpunten is tijdens verscheidene tentoonstellingen, gesprekken en andere bijeenkomsten input opgehaald van zowel inwoners als beleidsmakers. Tabula Rasa is gevraagd deze reacties te verwerken in een overzichtelijk en luchtig document dat dient als uitgangspunt voor de nieuwe gemeenteraad. Het resultaat is hier te zien.
Zorgen voorlichtingen over brandveiligheid voor brandveilig gedrag? | Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost
De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wil haar inwoners op een goede manier informeren over de gevolgen van brand. Daartoe zijn er verschillende voorlichtingen. Zo doen vrijwilligers een brandveiligheidscheck van een woning of geven brandweermannen voorlichting over wat je kan doen als er brand uitbreekt.
Voor de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost onderzochten we de effectiviteit van zulke voorlichtingen over brand: Worden mensen door de voorlichtingen bewuster van de gevaren van brand? En gaan ze zich brandveiliger gedragen? Om dit te onderzoeken hebben we ruim 300 telefonische interviews afgenomen bij een experimentele en een controlegroep. Uit de analyses bleek dat de voorlichtingen inderdaad effectief waren. Lees hier het hele rapport.
Beïnvloeden van fietsparkeergedrag | Gemeente Hilversum
In Hilversum wordt fietsen gestimuleerd. Veel inwoners pakken de fiets voor een bezoekje aan het centrum. De fietsen worden jammer genoeg niet altijd netjes geparkeerd: soms staan ze midden in de winkelstraat of pal voor een bank. Om de aantrekkelijkheid van het centrum te verhogen, wil de gemeente dat fietsen alleen in rekken worden gezet en niet meer op hinderlijke plekken. Wij doen onderzoek naar het gedrag van fietsers in Hilversum en stellen op basis hiervan een interventieplan en communicatiestrategie op. Samen met de gemeente brengen we deze in de praktijk.
Hoe bereik je ondernemers met een laag inkomen? | Gemeente Amsterdam
Amsterdam doet veel voor ondernemers met een laag inkomen, maar toch weten deze ondernemers de weg naar de gemeente vaak nog niet te vinden. Daarom heeft de gemeente Tabula Rasa gevraagd advies te geven over hoe de doelgroep het best bereikt kan worden. Door middel van een co-creatie en customer journey hebben we onderzocht wat de drijfveren zijn van ondernemers die wel of juist geen hulp zoeken. Op basis van de uitkomsten van deze sessie hebben we aanbevelingen gedaan die momenteel verwerkt worden in een online en offline campagne.
Onderzoek naar verkeersopvoeding door ouders | Provincie Utrecht
Het is de bedoeling dat ouders hun kinderen een goede verkeersopvoeding meegeven: stoppen voor rood is normaal, je hand uitsteken logisch. Toch geven ouders niet altijd het goede voorbeeld. Voor de Provincie Utrecht reden om bij ons aan te kloppen.
Voor hen verrichten we momenteel verdiepend onderzoek: voelen mensen zich niet verantwoordelijk voor de verkeersopvoeding van hun kind? Of denken ze er simpelweg niet over na? En hoe gedragen ze zich momenteel in het verkeer?
Aan de hand van diepte-interviews, interviews met experts en observatieonderzoek maken we een gedragsanalyse en brengen we de huidige situatie in kaart. Deze gedragsanalyse vormt de basis voor de gedragsinterventies.
Die interventies moeten ervoor gaan zorgen dat ouders/opvoeders zich bewust worden van de verantwoordelijkheid die ze dragen om hun kinderen te leren hoe ze veilig en zelfstandig aan het verkeer deelnemen.
Van afval naar grondstof: ondersteuning van gemeentes bij afvalscheiding | VANG-HHA
Tabula Rasa ondersteunt diverse gemeentes bij vraagstukken over afvalscheiding via de VANG-HHA Support-regeling. Dit zijn korte maar krachtige projecten: Tabula Rasa voert een communicatiecheck uit of schrijft een plan van aanpak. We beginnen altijd met een locatiebezoek om een beeld te krijgen van de situatie: ‘Welke regels zijn er omtrent afvalscheiding? Wat gaat er veranderen voor de burgers? Hoe ziet de omgeving eruit?’
De gemeente levert de huidige communicatiemiddelen en het interventieplan (indien al ontwikkeld). Op basis van het locatiebezoek en onze kennis over gedrag en afvalscheiding, schrijven we een op maat gesneden adviesrapport met direct implementeerbare en concrete adviezen of een plan van aanpak om tot een interventiestrategie te komen. Recent hebben we voor de gemeente Epe en de gemeente Haarlem VANG-HHA projecten uitgevoerd.
Hoe laat je gemeentelijk beleid aansluiten op mensen met multi-problematiek? | Gemeente Lelystad
Voor de gemeente Lelystad doen we een langdurig project binnen het sociaal domein. We richten ons hierbij op mensen met multi-problematiek, bijvoorbeeld mensen die in de schulden zitten en hun baan kwijt zijn. In de complexe regelgeving vanuit de gemeente vallen zij vaak tussen wal en schip, met alle gevolgen van dien. Op basis van customer journeys onderzoeken we samen met de doelgroep waar het mis gegaan is. In casusbesprekingen bespreken we vervolgens hoe de gemeente haar steentje kan bijdragen.
Hoe kan de huidige sloopregeling worden verbeterd? | Gemeente Den Haag
Een jaar geleden heeft de gemeente Den Haag een nieuwe sloopregeling geïntroduceerd. Aan de hand van interviews onderzoeken we wat mensen van deze sloopregeling vinden: wat zijn hun motivaties of juist barrières om hier gebruik van te maken? Op basis van onze bevindingen gaven we advies over eventuele aanscherping van de sloopregeling.
Hoe stimuleer je de uitstroom van vijftigplussers op de arbeidsmarkt? | Gemeente Den Haag
Het werkgeversservicepunt (WSP) van de gemeente Den Haag koppelt werkzoekenden met een uitkering aan Haagse werkgevers. De vijftigplusser blijkt daarbij niet gewild, maar hoe komt dat? Op basis van interviews met accountmanagers van het WSP en acht Haagse werkgevers achterhalen we dat: Waar lopen accountmanagers tegenaan als ze vijftigplussers bij werkgevers willen plaatsen? En wat vinden werkgevers van vijftigplussers? De resultaten vatten we in een gedragsanalyse, op basis waarvan we adviseren over de manier waarop de uitstroom van vijftigplussers gestimuleerd kan worden.
Hoe zet je mensen aan tot alternatieve vervoerswijzen? | Gemeente ’s-Hertogenbosch
Om het verkeer te ontlasten rondom drie bedrijventerrein in de gemeente Den Bosch, verrichtten we onderzoek (o.a., literatuuronderzoek en co-creatiesessies) naar hoe mensen naar hun werk komen en wat ze nodig zouden hebben om een alternatieve vervoerswijze te overwegen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een strategie van een gedragsveranderende campagne die thans wordt ontwikkeld.
Evaluatie campagne Samen Beslissen | Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Patiëntenfederatie Nederland (NPCF)
Voor de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Patiëntenfederatie Nederland (NPCF) ontwikkelden we vorig jaar de strategie voor de campagne ‘Een betere zorg begint met een goed gesprek’. Deze campagne stimuleert de gezamenlijke besluitvorming tussen arts en patiënt. Door middel van kwalitatieve interviews onderzoeken we momenteel in enkele ziekenhuizen of de campagne effect heeft gehad.
Landelijke overheidscampagnes
Voor de overheid werken we aan grote campagnes die overal in Nederland te zien zijn. Hierbij werken we samen met reclamebureau Roorda. Wij zijn specifiek verantwoordelijk voor de strategische invulling van de campagne: welke principes kunnen we inzetten om het gewenste gedrag te stimuleren? En op welke wijze? Het reclamebureau vertaalt die strategische uitgangspunten vervolgens naar een communicatie-uiting.
Niet roken en drinken onder de 18 | NIX18
In 2014 is de leeftijdsgrens voor roken en drinken verhoogd naar achttien jaar. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beoogt met deze campagne te bewerkstelligen dat het voor jongeren normaal is om niet te drinken en roken onder je achttiende.
Geen smartphonegebruik in de auto | ONderweg ben ik OFFline
Sociale media zijn een groot deel van ons leven gaan uitmaken. Het is dan ook geen uitzondering meer dat mensen tijdens het rijden hun Facebook of Instagram-account checken. Doel van deze campagne is dat bestuurders hun social mediagebruik tijdens het rijden staken.
Niet drinken en rijden | BOB-campagne
Rijden onder invloed is gevaarlijk: het veroorzaakt 1 op de 5 verkeersongelukken. Het is daarom belangrijk om als bestuurder geen alcohol te nuttigen voor je achter het stuur kruipt. Ben jij vanavond de Bob?
Waar wordt er aan de weg gewerkt? | Van AnaarBeter
In Nederland wordt er nogal eens aan de weg gewerkt. Het devies luidt: check voor vertrek je route. Zo voorkom je onverwachte vertraging en bevorder je de doorstroming op de weg.
Onze diensten:

